x

Ontvang exclusieve Gratis EBOOK!

Afslank Weekmenu receptenbijbel


Ontvang nu een

Weekmenu inclusief

Lekkere Recepten en Boodschappenlijstje






Home

FITASPORT


Fit & Afvallen & Sporten.


Fitasport.nl is de grootste online shop in sport, fitness, bodybuilding, supplementen en producten om af te vallen van Nederland.

Fitasport - Fit & Afvallen & Sporten - Fitasport.nl



  Mijn 17 tips om suikervrij te eten - Word de suikerverslaving de baas

Mijn 17 tips om suikervrij te eten
Word de suikerverslaving de baas


By Fitasport | Posted on 26-02-2018
We weten allemaal dat suiker slecht voor ons is, toch consumeren we met zijn allen meer suiker dan ooit tevoren.

Ook al denk de dat dit niet voor jou geldt, is de kans groot dat je je hier aardig in vergist.
Je suikerconsumptie omvat namelijk niet alleen de suiker die je aan je dieet toevoegt, maar ook de suiker die in de levensmiddelen zit die je dagelijks eet.

Studies wijzen uit dat de suiker die we aan koffie of zelfs aan de havermout voor ons ontbijt toevoegen niet al te veel is, maar de totale suikerconsumptie is vele malen hoger.
In de meeste gevallen ben je je er dus niet van bewust dat je zoveel suiker eet.
Het zit namelijk in vrijwel elk product dat je in de supermarkt kunt vinden.

Maar juist omdat suiker zo slecht voor je is, niet alleen voor je gezondheid maar ook voor je slanke lijn, wil ik je in dit artikel verschillende tips en info geven om je te helpen zonder suiker te leven in een wereld waarin je omringd wordt met suiker!


Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een koolhydraat.
Wanneer je in de supermarkt staat om de ingrediëntenlijst van een product te bekijken en er staat iets tussen dat eindigt op 'ose', dan gaat het om een of andere vorm van suiker.
De meest bekende vorm van suiker, namelijk tafelsuiker, wordt sucrose genoemd.

Er zijn verschillende soorten suiker, te beginnen met eenvoudig suikers (de zogenaamde monosachariden), zoals glucose, fructose en galactose.
Dan zijn er ook meer complexe vormen (de zogenaamde disacchariden) zoals sucrose, maltose en lactose.

Hier is een spiekbriefje van de van nature aanwezige suikers die je in voedingsmiddelen tegenkomt.
  • Laten we beginnen met glucose.
    Glucose komt van nature in planten en vruchten voor, en is een bijproduct van fotosynthese.
    In ons lichaam kan glucose worden verbrand als energie of omgezet worden in glycogeen (wat wordt gebruikt als brandstof voor de spieren en lever).
    Ons lichaam kan bovendien glucose produceren wanneer dat nodig is.
  • Laten we verder gaan naar fructose.
    Dit is de zogenaamde vruchtensuiker, die van nature in... je raadt het al... fruit aanwezig is!
    Fructose komt ook van nature voor in rietsuiker en honing, en is ongelooflijk zoet - zoeter dan tafelsuiker!
  • Nu verder naar de meer complexe suikers, beginnend met sucrose.
    Deze suiker is te vinden in suikerriet, de wortels van suikerbieten, en kan natuurlijk worden gevonden naast glucose in bepaalde vruchten en andere planten.
  • En tenslotte, lactose, wat gewoonweg melksuiker is!
    Lactose ontstaat als gevolg van een proces in ons lichaam, kinderen hebben het enzym nodig om het molecuul in lactose af te bruiken zodat het kan worden gebruikt door het lichaam, terwijl sommige volwassenen dit niet meer hebben.
    In dat geval spreek je van lactose-intolerantie.

Dus, zoals je ziet bestaan er vele verschillende soorten suiker.
Maar waar komt tafelsuiker eigenlijk vandaan?
Suiker wordt gewoonlijk geproduceerd als gevolg van de bewerking van suikerbieten of suikerriet.
Deze planten worden geoogst, verwerkt en geraffineerd om uiteindelijk eruit te zien als de witte suiker die je met veel liefde in je thee doet.
Deze suiker heeft absoluut geen voedingswaarde, het is gewoon pure, geraffineerde, suiker.

Deel jou ervaring onderaan de pagina
Top

Wat doet suiker met je lichaam?

Als je suiker consumeert, heeft je lichaam in feite maar twee opties:
  1. De suiker te verbranden voor energie, of
  2. Om te zetten in vet en op te slaan in je vetcellen.
Afhankelijk van je erfelijke aanleg, is je lichaam beter of slechter uitgerust om suiker te gebruiken als energie, wat wil zeggen dat de suiker sneller als vet wordt opgeslagen als je genen dit bepalen.
Dit kun je vergelijken met mensen die een snellere stofwisseling hebben tegenover mensen die een tragere stofwisseling hebben.

Het probleem is dat we tegenwoordig, met onze beperkte hoeveelheid beweging, een grotere kans hebben dat de suiker als vet opgeslagen wordt dan dat deze direct wordt gebruikt als energie.

Dus zodra we suiker gegeten hebben komt deze in ons lichaam en in ons bloed terecht.
Wat gebeurt er nu?
Wanneer je alvleesklier een grote hoeveelheid suiker detecteert, wordt het hormoon insuline vrijgelaten om om te gaan met al die overtollige suiker.
Insuline helpt het niveau van suiker in ons bloed te normaliseren, hoe meer suiker je in je bloed hebt, hoe meer insuline er vrij komt.
Insuline helpt de glucose in de lever en spieren als glycogeen op te slaan en in onze vetcellen als vet.

Door de grote hoeveelheid suiker die ons lichaam elke dag te verduren heeft, werken deze processen vaak niet meer zoals het moet.
Je lichaam raakt in de war en als gevolg wordt er te veel insuline vrijgegeven, wat uiteindelijk resulteert in een te lage bloedsuikerspiegel.

Dit heet hypoglykemie, en is feitelijk een suikercrash.
Onze lichamen reageren door ons te vertellen, WIJ WILLEN SUIKER.
Dus proppen we ons vol met suiker en begint het proces opnieuw.

Maar hoe vaker dit plaatsvindt (hoe meer suiker je dus consumeert), hoe ernstiger de schommeling van je bloedsuikerspiegel is, en hoe meer insuline je lijf moet produceren.
Dit betekent dat het gemakkelijker wordt om suiker op te slaan als energie in plaats van hem gelijk te verbranden - en dit wordt dan weer zichtbaar als zwembandjes op je buik.

Een hoge suikerconsumptie is echter niet alleen verantwoordelijk voor overgewicht en ongewenste pondjes, maar draagt ook bij tot diabetes, hart- en vaatziekten, dementie, nierfalen, chronische nierziekte, en hoge bloeddruk.

Kortom, het is beter voor je gezondheid en je figuur om suiker zoveel mogelijk te vermijden.
Natuurlijk is het niet mogelijk om alle vormen van suiker te vermijden en bovendien is dat niet wenselijk.
Ook fruit bevat bijvoorbeeld suiker en zelfs groenten bevatten kleine hoeveelheden van natuurlijke suiker.
Deze voedingsmiddelen zijn echter te gezond om te laten staan.
Omdat de suiker echter wordt geconsumeerd in combinatie met vezels en vitaminen en mineralen, is de insulinerespons niet zo groot als deze is bij de consumptie van geraffineerde suiker.

Eet dus vooral groente en fruit, maar laat de witte suiker, evenals bewerkte voedingsmiddelen, zoveel mogelijk staan.

Nu je weet waarom suiker ongezond voor je is, wil ik je helpen om de suiker te laten staan en gezonder en slanker door het leven te gaan met de volgende tips!

Deel jou ervaring onderaan de pagina
Top

Tips voor een suikervrij dieet

  1. Bouw het toegevoegde suiker langzaam af.
    Als je van de ene op de andere dag stopt met toegevoegde suikers reageerd je lichaam als of je van een drug verslaving af komt.
    Je gaat hele rare verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, trillen en rillen, spierpijn, je voelt je goed ziek, wil je liever weg stoppen.
    Dit betekend dat je te snel met suiker inname stopt.
    Je lichaam moet al je gif- afvalstoffen kwijt en weet zich even geen raad.
    Bouw je het nu langzaam af dan heeft je lichaam de tijd om zich aan te passen en hou je alleen de goede voordelen over van stoppen met suiker.
  2. Drink geen suiker.
    Als je ook maar één ding doet om je suikerinname te beperken, dan is het vermijden van frisdranken en andere suikerrijke dranken je beste keuze, frisdrank, gezoete thee, het zogenaamde vitaminewater, sportdranken, en zelfs vruchtensap.
    Studies tonen aan dat de consumptie van suiker in vloeibare vorm zorgt voor een minder vol gevoel dan de consumptie van een even grote hoeveelheid suiker in de vorm van vaste voeding.
    Wat blijft er over?
    Ongezoete koffie, thee, melk en water, water, water.
  3. Kies voor andere snacks.
    Zogenaamde gezonde snacks (vruchtenyoghurt, muesli, gezonde repen) bevatten vaak evenveel toegevoegde suiker als een Snickers of andere reep.
    In plaats daarvan kun je beter kiezen voor alternatieven zonder toegevoegde suiker rozijnen, noten, natuurlijke yoghurt met vers fruit, popcorn, hummus met groenten, of suikervrije volkorencrackers.
    Zorg er ook voor dat je altijd een gezonde snack met je meeneemt wanneer je het huis verlaat.
    De verleiding van ongezonde snacks is vaak namelijk moeilijk te weerstaan als je onderweg bent en honger hebt.
  4. Lees altijd de ingrediëntenlijst.
    Vroeger dacht ik altijd wel automatisch te weten wat een bepaald product bevat. Nu weet ik echter dat ik het mis had, want er zijn talloze producten die verborgen suikers bevatten. Tenzij je alleen vers fruit en verse groente koopt, denk ik dat je flink wat moeite zult hebben om een product te vinden zonder toegevoegde suiker! Toch is het belangrijk altijd de ingrediëntenlijst te lezen en laat producten die suiker als een van de eerste drie ingrediënten hebben staan liever links liggen.
  5. Suiker blijft suiker.
    We zijn zo verslaafd aan onze suikerkick dat we vaak vergeten dat andere bronnen van suiker desalniettemin ook suiker zijn.
    We proberen onze suikerconsumptie goed te praten door het te hebben over waar onze suiker vandaan komt.

    Gebruik je ahornsiroop?
    Honing?
    Ruwe rietsuikerstroop?
    Biologische vruchtensap?
    Het maakt voor je lijf geen verschil.

    Toegevoegde suiker blijft nog steeds toegevoegd suiker.

  6. Wees niet bang om te vragen.
    Eet je vaak in restaurants, dan kan een suikervrij dieet volhouden een behoorlijke opgave zijn.
    Je bereidt het eten dan immers niet zelf.
    Des te belangrijker dus dat je ook echt vraagt wat er in die marinade, die dressing of deze saus zit.
    Wees niet bang om te vragen, ook als je dan als lastige klant overkomt.
    Eventueel kun je zeggen dat je diabetes hebt, zodat mensen je verder niet raar aankijken en je bovendien serieus nemen (een leugentje om bestwil dus...)!
  7. Kook en bak met alternatieve zoetstoffen.
    Mijn twee favoriete suikeralternatieven zijn vers fruit en stevia.
    Stevia is een calorie-vrije suikervervanger gemaakt van een plant.
    Deze zoetstof kan tot wel 300 keer zoeter zijn dan gewone rietsuiker.
    Stevia heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel het heeft tevens geen (of een verwaarloosbare hoeveelheid) calorieën of suiker omdat het een kruid is.
    De plant groeit in Brazilië en Paraguay.
    Een beetje stevia gaat erg lang mee en is te vinden in poedervorm en vloeibare vorm.
    Je kunt stevia in je voorraadkast bewaren.
    Persoonlijk gebruik ik de zoetstof vaak voor brood, koekjes, pudding, taarten, ijs, pannenkoeken, enz.
  8. Maak het nagerecht iets speciaals.
    De reden waarom een dieet vaak niet werkt is omdat mensen juist de neiging krijgen naar iets te hunkeren, wanneer ze het niet mogen.
    In plaats van alle zoetigheden te vermijden, kun je het jezelf makkelijker maken (en je kans op slagen vergroten) door jezelf een of twee toetjes per week toe te staan.
    Door de rest van de tijd gezond te eten, zal dit geen negatief effect hebben op je gezondheid of je slanke lijn!
    Bovendien kun je je nieuwe levenswijze beter volhouden, en dat is waar het uiteindelijk om gaat!
  9. Eet meer eiwit.
    Eiwit heeft een enorm verzadigend effect.
    Hierdoor is het een ideale voedingsstof wanneer je suiker vermijdt.
    Het verzadigende effect zorgt er namelijk ook voor dat je minder trek hebt in zoetigheden en dus minder snel naar de suiker grijpt.
    Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd een bron van eiwit eet.
    De gezondste bronnen zijn onder andere eieren, mager vlees en vis, een handjevol noten of een lepel notenpasta en jawel, groene groenten.
    Spinazie is een geweldige bron van eiwit en andere belangrijke voedingsstoffen.
  10. Blijf uit de buurt van verwerkte suikervervangers zoals aspartaam ​​en sucralose.
    Deze zoetstoffen zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid, ze zorgen er tevens voor dat je meer eet!
    Studies hebben aangetoond dat mensen meer gewicht bijkomen wanneer ze chemische zoetstoffen gebruiken, dan wanneer ze gewoon suiker eten!
  11. Gooi de suikerpot uit huis!
    Deze lijkt wellicht overbodig, maar toch wil ik het graag vermelden.
    Natuurlijk moet je bewerkte producten zoveel mogelijk vermijden en ervoor zorgen dat je zo min mogelijk toegevoegde suiker binnenkrijgt door middel van voorverpakte voedingsmiddelen.
    Maar de eigenlijke tafelsuiker moet je natuurlijk ook laten staan.
    Probeer je koffie of thee zonder suiker te drinken of doe er een zoetje gemaakt van stevia in.
    Je zult al snel merken dat je aan de minder zoete smaak went en suiker zal al snel te zoet (en zelfs vies!) smaken.
  12. Maak gerechten zoet
    Met behulp van gepureerde banaan of zoete aardappel en suikervrije appelmoes in plaats van suiker.
  13. Suiker is er in vele vormen, waaronder (maar niet beperkt tot)
    Ahornsiroop, honing, bruine rijstsiroop, suikerrietsiroop, 'rauwe' suiker, bruine suiker, melasse, maïssiroop en fructose- en glucosestroop.
  14. Eet natuurlijk zoete vruchten en groenten
    Zoals bieten, wortelen, zoete aardappelen, pompoen, venkel, prei, uien, sjalotten, sinaasappelen, bessen, bananen, appels, granaatappels, enz.
    om je zoete trek te stillen in plaats van naar suikerrijke zoetigheden te grijpen.
  15. Eet meer groene groenten,
    Deze ontslakken je lichaam namelijk van ongewenste gifstoffen.
    Bovendien zijn groene groenten gevuld met mineralen en voedingsstoffen die van vitaal belang zijn voor je gezondheid.
    Deze groenten hebben tevens het effect dat ze een suikerverslaving kunnen tegenwerken.
  16. Gebruik verse kruiden
    Zoals koriander, basilicum, munt en marjolein.
    Verse kruiden zorgen ervoor dat je smaakpapillen gestimuleerd en uitgeput worden, zodat je uiteindelijk minder trek hebt in zoet.
  17. Eet alleen natuurlijke voedingsmiddelen!
    Probeer de volgende natuurlijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk in je dieet te verwerken fruit, groenten, noten, zaden, biologische eieren, biologisch gevogelte, verse vis, bonen, peulvruchten, volkorengranen zoals bruine rijst, gierst, quinoa of boekweit (ook ideaal voor mensen die gluten vermijden).

Deel jou ervaring onderaan de pagina
Top

Voordelen van een suikervrij dieet

  1. Meer energie
  2. Gewichtsverlies, indien nodig
  3. Stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor eetbuien weg blijven
  4. Een betere weerstand
  5. Gezonde haren, nagels en huid
  6. Betere mondhygiëne
  7. Minder drang naar zoet
  8. Een gezonde darmwerking en stoelgang
  9. Geen after-dinner-dips
  10. Een alerter brein en een beter geheugen

Waarom vooral suiker weglaten?
Omdat daarmee verreweg de grootste winst te behalen valt!

De 10 meest voorkomende gezondheidsklachten.
  1. Vermoeidheid en energietekort
  2. Hoofdpijn, misselijkheid en migraine
  3. Darm- en maagklachten
  4. Overgewicht
  5. Allergieën
  6. Slechte weerstand
  7. Huidklachten en eczeem
  8. Depressie en stemmingswisselingen
  9. Onstabiele bloedsuikerspiegel
  10. Spier- en gewrichtspijn

Ik heb het dan over geraffineerde suiker en dan bedoel ik niet alleen het klontje dat je zelf toevoegt aan je koffie of thee.
Nee, suiker en chemische zoetstoffen worden door fabrikanten als smaakmaker in vrijwel alle producten die je kunt vinden in de supermarkt verwerkt.
Ongemerkt krijg je dus dagelijks grote hoeveelheden suiker binnen.

Deel jou ervaring onderaan de pagina
Top

Gedurende 40 dagen zonder suiker ga je het volgende ontdekken

De online cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij’ is opgebouwd uit 10 delen waarin alle belangrijke thema’s aan bod komen.
  1. Deel 1 – Een goede start
    Een goed begin is het halve werk.
    Daarom krijg je bij aanvang van de cursus een overzicht met de do’s en don’ts van suiker.
    Je krijgt toegang tot de besloten Facebook pagina van Miss Natural.
    Je leest over nieuwe voedingsproducten en over mogelijke afkickverschijnselen.
  2. Deel 2 – (On)Geraffineerde suikers
    Wat zijn geraffineerde suikers?
    In welke voedingsmiddelen is het verwerkt en wat zijn essentiële suikers precies?
    In dit onderdeel lees je hoe het komt dat bewerkte suiker ongezond is en wat gezonde, natuurlijke alternatieven zijn.
  3. Deel 3 – De verslavende werking van suiker
    Heb jij altijd zin in zoet?
    En kun je blijven eten tot je een ons weegt, eh… overgewicht hebt?
    Wanneer je begint te eten, is het moeilijk om te stoppen?
    Heb jij last van stemmingswisselingen en concentratieproblemen?
    Zo ja, dikke kans dat jij verslaafd bent aan suiker!
  4. Deel 4 – Misleidende marketing
  5. Fabrikanten proberen ons op verschillende manieren te verleiden hun producten te kopen.
    Dit cursusdeel gaat over misleidende slogans, campagnes en verpakkingen.
    Light producten en zoetstoffen. ‘Undercover’-suiker en E-nummers.
  6. Deel 5 – Emotie eten
  7. Crashdiëten – Waarom werken ze niet?
    Ontdek het geheime wapen tegen overtollige kilo’s en waarom calorieën tellen een zinloze bezigheid is.
    Verder een andere kijk op emotie eten en eerste hulp bij (vr)eetbuien.
  8. Deel 6 – Vier belangrijke voedingsstoffen
  9. Koolhydraten – waaronder suiker – hebben een slecht imago.
    In dit onderdeel leg ik uit hoe dat komt en geef ik je gezonde alternatieven.
    Ook vertellen we alles over goede vetten die de meeste mensen te weinig binnenkrijgen en daardoor niet afvallen!
  10. Deel 7 – Etiketten lezen
  11. Je moet tegenwoordig een halve expert zijn op het gebied van gezonde voeding om wijs te kunnen worden uit de ingrediëntenlijsten op producten.
    Vooral voor suikervrije producten is het belangrijk dat je de etiketten goed leest.
    In dit deel vertel ik je er alles over!
  12. Deel 8 – Het nut van voedingssupplementen
  13. Hier komen voedingssupplementen aan de orde.
    Zijn het luxeartikelen of is het tegenwoordig een must?
    En waar koop je voedingssupplementen, bij het Kruidvat of liever ergens anders?
  14. Deel 9 – Zien eten, doet eten
  15. Hoe ga je om met speciale gelegenheden, zoals een verjaardag?
    Een ‘verplichte’ borrel op het werk?
    Of een vakantie?
    Genoeg verleidingen die op de loer liggen.
    Dit deel gaat hierover.
  16. Deel 10 – Hoe behoud ik mijn suikervrije eetpatroon?
  17. De cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij!’ zit er bijna op.
    In dit laatste gedeelte aandacht voor de vraag: ‘Hoe voorkom je dat je terugvalt in oude patronen?

Top



Dit moet iedereen weten!


Als je wilt afvallen kun je de volgende 3 dingen doen…

  1. Starten met een populair dieet met weinig calorieën om met een quick-fix snel resultaat te bereiken.
  2. Je eetpatroon compenseren door zoveel mogelijk te sporten om op die manier je doel te bereiken.
  3. Kiezen voor een natuurlijke levensstijl door je voedingspatroon en levensstijl te veranderen.

Waarom vooral suiker weglaten?Waarom vooral suiker weglaten?
Omdat daarmee verreweg de grootste winst te behalen valt!








De 10 voordelen van een suikervrij eetpatroonDe 10 voordelen van een suikervrij eetpatroon
  1. Meer energie
  2. Gewichtsverlies, indien nodig
  3. Stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor eetbuien weg blijven
  4. Een betere weerstand
  5. Gezonde haren, nagels en huid
  6. Betere mondhygiëne
  7. Minder drang naar zoet
  8. Een gezonde darmwerking en stoelgang
  9. Geen after-dinner-dips
  10. Een alerter brein en een beter geheugen


Al ruim 6 jaar help ik mensen om suikervrij te gaan leven
middels de online cursus ’40 dagen zonder Suiker’.
Al meer dan 10.000 mensen gingen je voor
en ervaren de vele voordelen van suikervrij leven.


Wacht niet langer, doe mee en start ook suikervrij!

Wil jij ook een suikervrij leven?



De vele voordelen van suikervrij leven.
Volg dan 'Suikervrij in 40 dagen'
Al ruim 6 jaar help ik mensen om suikervrij te gaan leven.



Ja! Ik wil ook een Suikervrij leven



Afvallen maar heb je niet veel tijd?
Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn!
Al meer dan 2000 mensen zijn je voorgegaan.
Fitchef kookboek boordevol tips en snelle eiwitrijke recepten

Ja! Ik wil afvallen zonder veel moeite!

Populairste producten